Zijde gij ook van Sinnekloas?

Tentoonstelling

Je kan er niet omheen: 2017 is een bijzonder jaar voor Sint-Niklaas. Onze stad en Sinaai bestaan precies 800 jaar. Deze verjaardag wordt gevierd met een gevarieerd programma met in totaal bijna 100 activiteiten, gespreid over zo’n 150 feestdagen.

In SteM Zwijgershoek kan je vanaf 27 augustus tot 19 november een uniek en interactief overzicht van 800 jaar straatbeeld en leven in de stad meepikken. De Stedelijke Musea, het stadsarchief, de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas en enkele privéverzamelaars hebben hun collecties besnuffeld, doorploegd, omgespit van boven tot onder. Het resultaat is een bonte verzameling van kaarten, documenten, prenten, gebruiksvoorwerpen en heel wat foto’s. Straten, straatjes, steegjes, pleinen, wijken en buurten komen op een originele manier in beeld. Een must voor al wie van Sinnekloas is! Maar ook voor al wie de Sinnekloase spirit wil opsnuiven...

De tentoonstellingsbrochure vind je hier:

Randprogramma
De tentoonstelling "Zijde gij ook van Sinnekloas?" heeft ook een uitgebreid randprogramma met workshops en optredens:
 
Dialectlessen
Op donderdag 7 en 28 september en op zaterdag 9 en 23 september en 14 oktober, telkens om 14,15 en 16 uur, kan je dialectlessen Sinnekloases volgen. De lesgevers zijn Trees Heirbaut en Helga Collyn van Awaal nem. Per les kunnen 25 leerlingen deelnemen dus reserveren is de boodschap. Deelnameprijs is 5 EUR en 2,50 EUR voor deelnemers met een kansenpas.
Reserveren via reservatiemusea [at] sint-niklaas.be of tel. 03 778 34 50

 

Muziekvoorstellingen
David en Walter Cantens brengen in het Museumtheater op vrijdag 15 en 22 september om 20 uur, op zaterdag 16 en 23 september om 20 uur en op zondag 17 september om 15 uur de muziekvoorstelling ‘Zijde gij ook van Sinnekloas’. Tickets: 14, 13 of 11 EUR.
Meer info: www.ccsint-niklaas.be

Workshops rappen en video
Niemand minder dan iRRi en Hugo, de vaandeldragers van Vlaamse rap in het Waasland, brengen de fijne kneepjes bij van rappen en video’s maken tijdens twee workshops op zondag 19 november om 14 uur. Inschrijven is een must want de plaatsen zijn beperkt tot 10 deelnemers per workshop met als deelnameprijs 10 EUR per persoon.
Reserveren via reservatiemusea [at] sint-niklaas.be of tel. 03 778 34 50

Finissage
Op zondag 19 november om 16.30 uur optreden van de nieuwe band van Tom De Rocker ‘Verbaal proces’. Zij brengen live de rapsong ‘Zijde gij ook van Sinnekloas?’ speciaal gecreëerd naar aanleiding van de tentoonstelling.
Het einde van de tentoonstelling valt net in het Sintgebeuren. Gedurende de laatste dag wordt aan groot en klein door enkele Zwarte Pieten chocoladestukjes van de maquette van chocolatier Wauters aangeboden.