Special Art Festival

Wachten. Dat is het kernthema van het Special Art Festival 2017. Want wachten doen we allemaal: op de bus, aan het loket of in de supermarkt. Wachten ook tot de pijn overgaat. Wachten op nieuws, een mail of een brief. Het wachten maakt ons kwetsbaar. Het is die maatschappelijke kwetsbaarheid die onze curatoren op expeditie stuurde naar minder ontgonnen kunstterreinen, buiten hun vertrouwde werkveld, op zoek naar kwetsbare kunstproducten.

Het Special Art Festival loopt van zaterdag 4 maart tot zaterdag 8 april. Op verschillende locaties in de de Sint-Niklase binnenstad kan u verschillende deeltentoonstellingen bezoeken die een bepaald aspect van 'wachten' in de kijker plaatsen. Een overzicht van de tentoonstellingen:

De Wachteling
Een verhaal van Frank Pollet en Moniek Vermeulen, geïllustreerd door Tim Polfliet.. De originele prenten van het boek ‘de Wachteling’ zijn te bezichtigen in de Foyer tijdens de duur van het festival.
     De Foyer, Paul Snoeckstraat 1

Innerland
Fotograaf Herman Huys gaat op expeditie met de sleutelwoorden 'wachten en kwetsbaarheid’. Hiervoor laat hij zich ondersteunen door het fotografencollectief Cycloop. 
     Stadsschouwburg, Paul Snoeckstraat 1

Ik ontwerp mijn eigen wereld
Het indrukwekkende werk van Mercator, de grote cartograaf, die de 'nieuwe werelden' met zijn fantastische monsters in de oceanen en onbekende dieren in verre landen, in kaart bracht biedt het ideale kader voor kunstenaars die ook 'een eigen wereld' scheppen. Kunstenaars die zonder rekening te houden met conventies hun eigen droomvolle wereldkaarten creëren en in deze werelden reizen. 
     Mercatormuseum, Zamanstraat 49

Schriftuur
In deze actieve zoektocht gaan de curatoren dieper in op het fenomeen dat sommige kunstenaars zeer gepassioneerd bezig zijn met een eigen schriftuur, een 'écriture automatique' die opwelt vanuit de verborgen bronnen van hun fysieke, psychische en intellectuele ervaringswereld. 
     SteM, Zwijgershoek 14

Dr. Livingstone, I presume?
Het Special Art Festival stuurde twee curatoren, Daan Anthuenis en Leo Trienpont, op pad om buiten de reguliere culturele wereld op zoek te gaan naar beeldende kunst. Uit deze expeditie verzamelen ze representatief materiaal en maken een tentoonstelling. Het resultaat is verrassend en onvoorspelbaar.
     Tentoonstellingszaal SteM, Zwijgershoek 14

Gasttentoonstelling - Museum Dr. Guislain
 ‘Geen rede mee te rijmen’ Het Gentse Museum Dr. Guislain bestaat dertig jaar en is, niet toevallig, als gast uitgenodigd op het Special Art Festival. Het museum heeft een internationale collectie met stukken uit de psychiatrische geschiedenis en toont de hoogtepunten hiervan uit zijn kunst- en fotocollectie.
     Vierkante Zaal, Paul Snoeckstraat 1

WAC exploreert Verbeke Foundation
Een boeiende artistieke kruisbestuiving tussen de Verbeke Foundation en de Wase Artistieke Coöperatie (een collectief van kunstenateliers uit de zorgsector). Kunstenateliers van De Sperwer, Dagcentrum Sint-Niklaas, Vesta, De Klokke en O.C. Katrinahof waren via workshops te gast in de inspirerende Verbeke Foundation. Vanuit deze ervaring gingen ze aan de slag in hun  eigen atelier.
     VTS-site, Collegestraat

Anglaise project en Filmfest
De Anglaisevrienden stellen hun stijlvol gekalligrafeerde versie voor van elf gedichten. De gedichten zullen worden voorgedragen door de dichters of voordrachtkunstenaars. Videofragmenten hiervan worden afgespeeld bij het gekalligrafeerde gedicht. In de filmzaal kan je doorlopend een selectie van kortfilms bekijken, geselecteerd door Johan Dehandschutter en Herman Huys.
     Cipierage, Grote Markt 45

Concert van het WAJD-ensemble
Het verhaal van WAJD (“alomvattende liefde”) ensemble leest als een boek. De band werd opgericht in 2009 in Aleppo (Syrië). Door de oorlog weken de bandleden, Khaled Alhafez, Tarek Alsayed Yahya, Youssef Nassif en Tammam Alramadan, in 2013 uit naar verschillende Europese landen. Ze vonden elkaar in België terug en besloten opnieuw de instrumenten in de hand te nemen en hun stembanden te smeren, dit met de steun van Musiq’3. Je mag je verwachten aan een briljant, levendig akoestisch klankentapijt waarin zwaarmoedigheid in evenwicht wordt gebracht door speelsheid. Hun muziek vormt een tegengif voor het oorlogsgeweld en draagt respect uit voor hun rijke culturele erfgoed. Je kan het WAJD ensemble aan het werk zien op 11 maart 2017.
     Collegekerk Sint-Niklaas

Special Art Festival live!
De organisatoren gaven Geert Noppe (muzikant bij onder meer Yevgueni end Walrus) de opdracht om een avondvullende concertavond rond het thema 'wachten' op touw te zetten. Geert nodigde daarop prompt Frank Vanderlinden, Eriksson Delcroix end Rick De Leeuw uit, maar ook Jasper Steverlinck en Hooverphonic. Deze artiesten brengen een gevarieerde concertavond met nieuwe nummers en classics uit de portfolio’s van de deelnemers. Walrus fungeert hierbij als begeleidingsband.
     De Casino, Stationsstraat 104

Voor meer gedetailleerde informatie kan u altijd terecht op  www.specialartfestival.be